Секси совети

Употреба на кондом

Употреба на кондом

 

Ова се неколку корисни информации, особено за помладата популација, во врска со кондомите што не е на одмет да се знаат. Употреба на кондом

Што е кондом?

Кондомот е тенка навлака од латекс или друг пластичен материјал што се носи на пенисот за време на сексуалниот однос. Најчесто се користат како превенција од сексуално преносливи болести или несакана бременост.

0022

Како функционираат кондомите?

Кондомите служат за собирање (депонирање) на семената течност што се излачува од пенисот пред, за време и по сексуалниот однос. Тие ја спречуваат спермата да навлезе во вагината. Кондомите се најпрактично и наједноставно средство за превенција од несакана бременост и сексуално преносливи болести, во денешно време многу популарни, и си зафатиле место во многу паричници и фиоки покрај креветите. Лесно се набавуваат и лесни се за употреба. Запомнете, голем дел од кондомите кои се скинале, не се случило затоа што биле дефектни, туку затоа што неправилно се користеле. Затоа прочитајте ги овие совети за да го намалите ризикот од пукање на кондомот токму кога тоа најмалку ви треба.

Чувајте ги кондомите на суво и темно место. Продолжена изложеност на сончеви зраци, воздух и влага може да го зголеми ризикот од пукање на кондомот. Немојте постојано да ги носите во вашиот паричник или внатрешен џеб, оставете ги во пакувањето и носете само еден со вас, по можност не во најтесниот џеб.

Можете да ги премачкате со лубрикант, макар што повеќето се произведуваат веќе премачкани. Лубрикантот превенира од пукање, кинење и триење, а исто така ја зголемува и чувствителноста. Користете лубриканти на водена база. Ќе ги најдете во поголемите маркети или во секс шоповите. Можете да користите и лубриканти на силиконска основа, но НЕМОЈТЕ да користите креми, вазелин, масла, млеко за тело и слично затоа што може да го оштетат кондомот и лесно да пукне.

Запомнете – повторувањето е мајка на знаењето. Ставете го кондомот пред воопшто пенисот да се допре до вулвата (надворешниот дел од вагината). Од пенисот се излачува мала количина на течност и пред односот, која се вика преејакулат. Таа течност носи доволно сперма во неа за да предизвика бременост.

Како да го поставите кондомот правилно

– Погледнете го пакувањето кадешто пишува рок на траење. Ако е поминат, не го користете. Исто така не го користете ако се сомневате дека опаковката е оштетена на некаков начин, или предолго време стоел на сонце или бил изложен на влага.

– Внимавајте да не го оштетите при отварањето. Не ја отварајте опаковката со заби и внимателно со ноктите за да не го скинете додека го вадите од неа.

– Ставете го кондомот кога пенисот е во ерекција, немојте порано.

– Задолжително проверете на која страна треба да го одвиткате. Може да ставите неколку капки лубрикант од внатрешната страна и да го наместите точно на врвот на пенисот. Полека одвиткајте го надолу.

– Стиснете го со прстите врвот на кондомот додека го ставате. Тоа ќе овозможи да не се создаваат воздушни меурчиња и тој да не пукне. Одвиткувајте го кондомот додека го држите врвчето стиснато. Ако не сте обрежан, тргнете ја и кожичката надолу со истата рака со која си го држите пенисот. Откако ќе го покриете целата должина на пенисот со кондомот, пуштете ја кожичката. Ова ќе и овозможи непречено движење на кожичката без да го скине кондомот.

– Одвиткајте го кондомот надолу по должината на пенисот и притоа гледајте да ги истиснете сите меурчиња воздух, затоа што тие се една од причините за пукање на кондомот. Бидете сигурни дека сте го одвиткале целиот, за да не дојде до истекување на спермата.

– Понекогаш кондомот може да биде помал, но понекогаш поголем од должината на пенисот. Тоа зависи најчесто од видот на кондомот и од производителот. Ако ви остане повеќе од кондомот на основата од пенисот, тој ќе ви биде како подебел прстен кој ќе ве притиска и може да ви биде неудобно. Поттргнете го кондомот малку нагоре и одвиткајте го целиот, нека изгледа малку како изгужван на основата, но сепак помалку ќе ве стега отколку ако е завиткан цврсто како дебел прстен.

Како правилно да го отстраните кондомот

– Извадете го кондомот пред пенисот да омекне.

– Не дозволувајте да ви истече спермата од кондомот додека го вадите. Држете го на долниот дел, вадете го од основата на пенисот па потоа движете го накај главичката.

– Врзете го кондомот и фрлете го во канта за отпадоци.

– Измијте го пенисот со сапун и вода пред да се облечете или пак пред да имате уште еден сексуален однос.

Немојте да се срамите да одите во продавница, аптека, или секс шоп за да купите лубрикант или кондоми. Запомнете, ова го правите за вашето здравје и здравјето и сигурноста на вашата партнерка, а сепак здравјето ни е поважно од се нели?

Прочитајте уште една интересна приказна: Првиот црнечки кур
И една исповед: Вагината е извор на возбуда и задоволство
Секси совет: Како да имате добар анален секс