Секси совети

Како да разговарате за сексот со вашите деца

Како да разговарате за сексот со вашите деца

 

Како да разговарате за сексот со вашите деца ? Очигледно, следново нема да успее за секого. Како и да е, се надевам дека во овој напис повеќето родители ќе најдат начин да си го олеснат разговорот со своите деца за сексот.

Јас неодамна бев тинејџер, па зборувам од многу скорешно искуство и генерација. Се надевам дека ќе ви помогнам.

Зборувањето за сексот е еден од најстрашните разговори меѓу родител и дете. За среќа, јас имав многу разумна и сочувствителна мајка, која совршено ги разбираше тинејџерите.

Мама: “Дали сакаш да зборуваме за пиењето алкохол?“

Јас: “Не.“

Мама: “Добро, ако си на некоја забава и се опиеш, јави ми се мене. Не обидувај се да возиш и никогаш не влегувај во автомобил со некого кој пиел. Нема да бидеш во неволја ако ми се јавиш. Ако не ме послушаш, ќе бидеш казнета со неизлегување до крајот на животот. Сакаш ли да зборуваме за дрога?“

Јас: “Не.“

Мама: “Добро, ако пробаш нешто, направи го тоа во моја близина и не пробувај ништо појако од марихуана. Би сакала да не пробаш ништо, но ако веќе пробаш, тогаш не сакам да те уапсат и повеќе би сакала да знам дека го правиш тоа. Сакаш ли да зборуваме за секс?“

Јас: “НЕ!“

Мама: “О.К. но ако го правиш тоа, кажи ми отпрвин за да ти купам презервативи или контрацептивни апчиња.“

Непријатна тишина.

Јас: “Мамо, јас ќе чекам до бракот.“

Мама: “Тоа би било прекрасно душо, но ајде да бидеме реални. Јас би сакала да почекаш барем до факултет, но како и да излезе, сакам да ми кажеш пред тоа, па заедно да најдеме решение за контрацепција. А, ако се чуваш за бракот, тоа е навистина прекрасно.“

Значи, мајка ми не само што беше чудна, но излезе дека е во право. Никогаш не пробав дрога бидејќи тоа не беше нешто што ме интересира. Исто така, никогаш не влегов во автомобил со некој што пиел и никогаш не се обидев да возам пијана. Мама не се откачи кога имав сообраќајна незгода, затоа што не бев под дејство на алкохол и знаев дека можам секогаш да и верувам. И затоа, кога имав седумнаесет години и прва сериозна врска, одлучив дека можам да и кажам дека сум спремна за секс. Таа не беше воодушевена, но не ми викаше и не се обидуваше да ме наговори против тоа. Само ми објасни колку е важен безбедниот секс и заштитата од бременост.

0009

Споредено со некои од моите пријателки, јас имав голема среќа. За четиринаесет годишник, моето разбирање за сексот беше бедно, но барем мојата мајка имаше разбирање. Родителите на мојата пријателка не сакаа да разговараат со неа воопшто за сексот, па таа дојде кај мене и мојата мајка за совет. Мајка и на една друга пријателка почна да и дава апчиња за контрацепција, веднаш кога наполни четиринаесет години, со оправдување дека така се контролира месечниот циклус. Таа беше единствена од нас која навистина чекаше до бракот за да има секс. Една, многу несреќна пријателка, чии родители и рекле дека сексот пред брак е многу лошо нешто и не сакаа воопшто да разговараат за ништо освен апстиненција, забремени на шеснаесет години.

Очигледно дека истиот пристап нема да биде вистински за сите, но повеќето од моите пријатели ми рекле дека би сакале нивните родители да им пријдат на тој начин, како што мајка ми ни пријде мене и на брат ми. Оние деца, чии родители биле целосно настроени против сексот, пораснале во луѓе што се срамат од своите желби, несигурни во себе и сепак имале секс. Или пак станале бунтовници и без основни познавања за сигурен секс, имале секс без никаква заштита.

Најдобрите совети што ги добив во врска со тоа се следниве:

1. Бидете отворени. Немојте да се плашите или да се срамите да зборувате за сексот бидејќи вашето дете може да почувствува дека тоа е нешто срамно. А тоа не значи дека ќе се предомисли кога ќе добие желба да има секс, туку дека нема да зборува со вас за тоа.
2. Бидете искрени. Ако сакате вашето дете да чека до бракот за да има секс, кажете му го тоа. Но исто така, напоменете дека ќе го сакате без разлика што ќе се случи и ќе бидете секогаш тука за совет.
3. Изразете ја вашата длабока грижа во врска со тоа колку е важно да се користи заштита. Постојат безброј болести, многу голем ризик од бременост и несакано дете пред брак, така што, без разлика дали ќе разговарате за сексот или не, најважна од се е заштитата од нив.
4. Изразете верување дека сте сигурни дека вашето дете ќе ја донесе правилната одлука. Не му наредувајте ништо, тоа само доведува до бунтовнички чувства. Кажете му дека најважно е личното убедување.
5. Кажете му вам да ви се обрати во врска со заштитата од несакана бременост. Ако сте искрени и отворени и не го осудувате, тогаш тоа сигурно ќе ви се обрати прво вам.

Најважно од се е, запаметете дека тоа е во врска со него, а не со вас. Без разлика што и да направите и да кажете, треба да знаете дека вашето дете ќе постапи според својата волја. Не можете да бидете инволвирани во секоја минута од неговиот живот. И онака, постојано гледаме на телевизија и слушаме на радио, зборуваме на училиште во врска со сексот.

Немојте да паничите. Не се однесувајте како да дошол крајот на светот. Ако го преплашите со прашања, дали веќе го направил тоа или не, најверојатно никогаш нема да разговара со вас во врска со тоа.

Ова е најдобриот совет во врска со сексуалниот живот на вашето дете – тинејџер. Кажете му дека ниту вие не сте биле совршени.

Прочитајте уште една интересна приказна: Сакам да ми свршиш во анус
И една исповед: Анус полн со сперма има ли нешто поубаво од тоа?
Секси совет: Употреба на кондом